ORTA VE UZUN MESAFECİLERDE GELİŞİM ANTREMANLARI

1.BÖLÜM

Lothar PÖHLİTZ-ÇEVİRİ:Tanju BAĞIRGAN

 

 

Ana noktalar:Sürat-Atletik eğitim-Dayanıklılık ve teknik

3-4 yıllık temel antrenman döneminden sonraki gelişim antrenmanı bölümü ile yetişenlerin antrenmanında ana amaç olan büyüklerde yüksek bölüme ön hazırlık gerçekleştirilir.

Bu dönemin sonunda verim ve yüklenmeler,ulusal düzeye ulaşmada sorunsuz bir geçişi olanaklı kılacak düzeydeki koşulları oluşturmalıdır.

Aynı zamanda da düzenli artan yüklenmeler ile daha sonraki yıllarda uluslar arası düzeye ulaştırmada etken olmalı yada az yetenekli atletlerin bireysel en yüksek verimine ulaşmasını amaçlamalıdır.

Bu dönemin genç orta ve uzun mesafeciler için (bayan erkek)anlamı ise yüksek verim yaşına kadar(22 yaştan sonrası)uzun süreli olarak verimi belirleyici etkenlerin düzenlenmiş bir biçimde yerleştirilmesidir.Böylece de maximal verim özel seçilen mesafede gerçekleştirilebilir.

Koşucular için temel eğitim döneminin anlamı geniş kapsamlı çok yönlü bir eğitimdir.Gelişim antrenmanı ise orta ve uzun mesafecilerin(bay bayan)çok yönlü ana amaca uygun özel eğitimi olarak oluşturulmalıdır.bu 3-4 yıllık dönemin sonunda özel bir dal yada koşu mesafesi üzerine kara verilir.

Aynı zamanda gerçekleştirilen genel eğitimin amacı gerekli antrenman yüklenmelerini gelecek yıllarda karşılayabilmek için olanaklı bir biçimde çok yönlü olanakları yaratmaktadır. Buda temel olarak çok yönlü atletik antrenman biçimleri ile yada uygun diğer spor biçimlerinden seçilmiş genel araştırmalar ile gerçekleştirilir.

Özel eğitim ve antrenman biçimleri için öncelikle de koşu dallarına özgü özel koşulları göz önüne almak gerekmektedir.çizelge 1,orta ve uzun mesafecilerde üst düzeyde bir verim yeteneği için gerekli komplex koşulları ve eğitimi için zorunlu olarak kullanılması gerekli ön koşulları göstermektedir.Kuvvetli ve zayıf yönler diğer alanlarla karşılaştırılmalı ve önlemler alınmalıdır.örneğin sürat özelliğindeki bir eksiklik aerop dayanıklılıktaki yüksek verim yeteneği ile tamlanmalıdır.

Genel olarak geçerli bir ilke ise;            kuvvetli yönler daha da kuvvetlendirilmeli ve zayıf yönler ise amaca uygun bir biçimde geliştirilmeli biçimdedir.

Bu açıdan da geleceğin orta ve uzun mesafe koşucularının orta mesafe koşucuları olarak kalması amacımız olmamalıdır.Özelliklede uzun mesafe koşucularının temel yapı özellikleri kazandırıcı komplex bir eğitim oluşturulmalıdır.(aynı zamanda da sürat ve alt mesafe verimleri amaca uygun bir biçimde geliştirilmelidir.)

Gelişim antrenmanının amacı:

-Temel verim koşullarının daha da geliştirilmesi ve sağlamlaştırılması (temel antrenmanın dışında),

-Dala özgü özel verim koşullarının geliştirilmesi

-Dala uyumluluğun tanınması ve bir dalda planlanmış özelleşme

-Yarışmalara başarılı olarak katılma,yarış deneyimlerinin oluşturulması

Bu açıdan aşağıda izlenecek ödevlerin yönlendirilmesi gerekmektedir

-Yüksek düzeydeki yüklenmelere dayanmak için iyi bir sağlık durumunun temellerinin oluşturulması,

-Bütün vücudun kondisyonlanması

-Özelliklede destek ve hareket aygıtının uyumlu bir biçimde geliştirilmiş olması ve ayak kaslarında özel eğitim

-Gerekli organ sistemlerinde gelişim

-Özel olmayan kondisyon ve koordinasyonla ilgili yeteneklerin daha da geliştirilmesi

-Dala özgü özelliklerin sürdürülmesi için önemli kondisyonel koşulların geliştirilmesi(yaşa uygun,cinsiyete özel, antrenman ve biyolojik yaşı dikkate alınmalı)

-Çok iyi bir koşu tekniği geliştirilmesi ve o dala özgü antrenman alıştırmalarının teknik gelişim için kullanılması

-Dal dışı yarışmalara çok yönlü olarak katılma(alt ve üst mesafeler,sprint ve engelli koşular)

-Genel ve daha özgün istenç kalitesinin yükseltilmesi(örneğin devam koşusu ile diğer istenç özelliklerinden olan istencin sürekliliği gereklidir tempo koşularında ise istencin yönlendirilmesi gereklidir)

Gelişim antrenmanında yüklenmeler düzenli olarak daha da yükseltilmeli ve bu süreç içersinde artan bir biçimde özelleşmelidir.

Dala özgü özel yeteneklerin gelişimi için özel verim koşullarını içeren antrenman alıştırmaları kullanması zorunludur Temel antrenmandaki çok yönlülük ilkesinin korunması ve bu dönemdeki genel ve özel antrenman alıştırmaları bu dönemdeki antrenmanların ana noktasını oluşturur.

Genel ve çok yönlü eğitimin yanında

-Sürat ve çabuk kuvvet gelişimi,

-Teknik ve koordinasyon eğitimi
bizim eğitim ödevlerimizin giderek uç noktalarını oluşturur
     Süratin artan yaşla birlikte eğitimi zorlaşır ve yetişkinlerde olanaksızdır(bence olanaksız değil sadece çok azdır Tanju bağırgan)Bu yüzden bu sorun gençlik çağında çözülmelidir
aerop verim yeteneği de gelişim antrenmanı yıllarında anlamı kazanır:Son yıllarda gelişim antrenmanında antrenman sürelerinin %  aerop verim yeteneklerinin gelişimi için kullanılır
       Başarılı olan sporcuların diğer spor dallarında (kayak kros oyun sporları yüzme)geçirdikleri temel antrenmandan sonra tam anlamda atletizme yönelik antrenman gelişim döneminde başlamaları onların verimini güçlendirdiği olumlu deneyimlerle saptanmıştır. Bizim deneyimlerimizde temel antrenman döneminden sonraki ilk yıllarda çok yönlü bir eğitim zorunluluğu biçimindedir.

Bayanlarda vücut yapısının erkan gelişimi antrenmana yansımalıdır bunun anlamı da ; kızlar gelişim antrenmanlarında yüksek yüklenmelere dayanıklıdır ve özel antrenman yüklenmeleri de erkeklere göre daha erken başlamak zorundadır
   Bu yaş grubu genç kız orta ve uzun mesafecilerin antrenmanlarında önemli bir ödev kuvvet yeteneklerindeki doğuştan(cinsiyete bağlı)kaynaklanan kuvvet farkının eğitimle giderilmesidir
       Bu düşüncenin ışığında bayanların yarışmadaki verim yeteneğinin arasında olması verim antrenmanlarının genç erkeklere oranla daha erken başlaması gerektiği ortaya çıkar
bu saptamalarımızın amacı yıllara bağlı olarak verim artışının nedenlerini açıklamaktır Erken ve geç gelişimde (biyolojik yaşın saptanması gerekmektedir )yüklenmelerdeki bireysel ayrıma dikkat edilmesi gerekmektedir

 


 

TAKTİK

 

 

800 m

 

 

Hareket Yap

Koşu Tekniği

 

 

1500 m

 

 

 

 

 

 

3000 m

 

 

 

 

Yarışmaya Özgü

 

 

5000 m

 

 

Sürat

Verim Yeteneği

 

 

Engelliler

 

 

 

 

 

 

 

 

Koşular

 

 

Aerop

Dayanıklılık

Aerop

 

 

 

 

 

Dayanıklılık

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapı

Kişilik

 

 

 

 

 

 

 

Ruhsal Güçlülük

 

 

 

 

 

Kuvvet Yeteneği

Kuvvette devamlılık çabuk kuv.

Maximal Kuvvet

Yarışma İsteği

 

 

 

 

 

 

 

 

TEMEL

Kondisyon

(Temel ve Gelişim Antrenmanında)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çizelge 1: orta ve uzun mesafecilerdeki verim koşulları ve yapısı(L.PÖHLİTZ)

 

GENEL VE ÇOKLU EĞİTİM

 (çizelge II’ye bkz.)

 

Bir koşucunun gelişim antrenmanında çok yönlü ve genel antrenman, antrenman sürecinin en az %50 lik bölümünü kapsamaktadır.Bu da bireysel eğitim durumuna ve antrenman yılına bağımlı olarak bu değerden biraz az yada çok olarak yönlendirilmelidir.Bu antrenman biçimini yıllık olarak dağılımı özelliklede antrenman başlangıcında ve kapalı salon döneminden sonradır.

   Ağırlıklı olarak çalışılan bütün antrenman biçimlerinde tekniğin öğrenilmesi büyük önem taşımaktadır.Çünkü antrenmanın etkisi ve kalitesinin anlamlı bir biçimde yükseltilmesi ve olası sakatlanmalardan kaçınmak gerekmektedir.

-Genel ve çok yönlü bir eğitim için aşağıda izlenecek antrenman biçimleri kullanılmaktadır.

-Genel kondisyonlanmaya hizmet eden vücut alıştırmaları(istasyon çalışmaları)

-Cimnastik (aletli aletsiz-sağlık topu-bank-eş iş v.b.)yumuşatma ve gevşetme alıştırmaları hareket genliği gelişme amaçlı her alıştırma en az 15 alıştırma yapılmalıdır

-Sportif oyunlar(öncelikle basketbol)ve küçük oyunlar

-Kayak kros(tekniğin önemi,arazide dayanıklılık eğitimi bölümü olarak,bilindiği gibi bazı bölgelerde uzun süren kışlarda karların kalkmasından dolayı koşu antrenmanı az olanaklıdır )

-Yüzme

-Atletizm,özelliklede sprint sıçrama ve engel dalları genel ve çok yönlü antrenman biçimleri ile istenilen antrenman etkisine eğer yüklemeler  istenilen etkide ise yani bu antrenman biçimlerine göre antrenman yaptırılır ise ulaşır.

Genel ve çok yönlü antrenman koşu dalları için yüksek düzeyde bir genel dayanıklılık düzeyine ulaşmak için kullanılır.Böylece de gençlik çağında özek koşu biçimlerinden (kilometre) azaltma olanakları elde edilir.Böylece de yüksek verim sporu için verim yedekleri oluşturulur.

   Orta ve uzun mesafecilerin gelişim antrenmanındaki özel eğitimi

Koşucuların özel sportif verim yeteneklerinin düzenli bir artırımı sadece genel çok yönlü antrenman araçları ile ulaşılamaz özelliklede özek antrenman koşullarının oluşturularak kullanılması ile ulaşılır.

İstenilen verim gelişimi uzun süreli  bir antrenman kuruluşunda aşağıda izlenecek ödevlerin yerine getirilmesine bağlıdır:

 *düzenli bir biçimde artan yüklenme

 *özel bölümlerin tasarlanmış biçimde yükseltilmesi

 *iyi bir yüklenme akışı(yüklenme,dinlenme)

 *yaşa uygun antrenman biçimlerinin düzenlenmesi

Özellikle aerop antrenman biçimlerinin yaşsal gelişimine uygun olmayan yoğun tempo koşulları ile erken olarak kullanılması büyüklük çağında yüksek verime ulaşmada etkilemektedir.

Yüklenmenin yükseltilmesinin ana noktalarını YAYGIN KARAKTERDEKİ (EKSTENSİF) KAPSAM ARTTIRIMI İÇERİR.

    Özelliklerin yükseltilmesinde kullanılacak dizi için öneriler:

1.antrenman biriminin sayısının artırımı

2.antrenman süresinin biriminin arttırılması

3.kullanılan alıştırmaların kapsamının yükseltilmesi(alıştırmaların sayısı,koşu mesafelerinin uzatılması)

Yaşa uygun alıştırmaların seçimi yüklenme kapsamı yanında önemli bir ek yükseltme etkenidir

 Kapsamın yanında;

-Sportif eylemin karakteri(oyunsal ve zorluk derecesi)

-Amaca uygun alıştırmaların seçimi

-Doğru alıştırma uygulanması(teknik)

yüklenmenin biçimlenmesi için önemli rol oynar.

Antrenman ;

-Uyarı etkisini geride bırakan etkide olmalıdır

-Organizma üzerinde olanaklı olarak etkilemektedir

-Arttırmaya olanaklı kalmalıdır

-Olanaklı ölçüde koşu tekniği ile yakın ilişkide olmak zorundadır

 Özel eğitimin ana ödevleri

-Sürat ve çabuk kuvvetin en uygun gelişimi aerop dayanıklılığın gelişimi

-Özel dayanıklılığın düzenli olarak kurulması

-Kondisyonel özelliklerin daha da geliştirilmesi

-Koşu ve engel tekniği

-Koşu için özel istenç kalitesi(devam koşusu ve tempo koşuları)

Süratin geliştirilmesi üzerine

  Özel koşu mesafesindeki verim yeteneğinin alt mesafesindeki verim yeteneği ile temel sürat ile bağıntısı koşu mesafesi ne kadar kısa ise o derece büyüktür

Bugünkü 800m dünya rekoruna ulaşmak için bayanlarda 50 sn erkeklerde ise 45-46 sn dir

 İyi bir sürat düzeyi ile;

-daha sonraki verim gelişimi için yedekler

-koşunun sonunda yüksek kazanma şansı

-yarışma hızında az bir düzeyde hız farklılığı

-taktiksel olanakların mükemmelleştirilmesi

-yüksek bir düzeyde alt mesafe verim yeteneğine,

ulaşır

  Gelişim antrenmanında sürat öncelikle yer alır. Bunun nedeni ise artan yaş ile sürat özelliklerin azalması ve bu eğitimde iyi gelişme olanaklarının çocukluk ve gençlik yaşlarında oluşmasıdır

  Verim etkenlerinin dizilişi;

-Sürat yeteneğinin bütün öğeleri

-Tekniksel ve koordinasyon ile ilgili koşullar

-Kuvvet yeteneği(özelliklede çabuk kuvvet)

-Dayanıklılık ve süratte devamlılık

-Özel yüklenmeye karşı dayanıklılık

-Bireysel özellikler

Sürat özelliğinin gelişimine eğer öncelikle aşağıda izlenecek antrenman biçimleri kullanılacak olursa ulaşılır:

-Deparlanse sprintler(20-30myürüme ile3-4)

-İvmelenme koşuları(15-30m alçak ve yüksek çıkışlar)

Arttırma koşuları(60-120m sonundaki 20-40 m lik bölümler yüksek hız)

-Tempo değiştirmeli sprintler.

 

SÜRECEK